IJshockeyschool

0

Para-Tigers verslaan Nijmegen en leggen het af tegen de Phantoms

Sledgehockey of Para IJshockey is een vorm van ijshockey op een prikslee met min of meer dezelfde spelregels. Na de spannende 9-10 zege op de Nijmegen Devils vorige week, speelden de para-Tigers afgelopen weekend in de Jaap Edenhal tegen de uitgebalanceerde en sterke Antwerp Phantoms. Net als vorig jaar verliep deze wedstrijd moeizaam. De Vlaamse tegenstanders van formaat wonnen de imaginaire bokaal van de ‘Derby der Lage Landen’ en streden ervoor die titel te behouden.

De Tigers en het nieuwe para-competitieteam van de Devils trekken gelijk op in het Nijmeegse Triavium. De thuisploeg trapt af met de eerste goal, de Amsterdamse gasten komen even later op gelijke stand, 1-1. Aan beide zijden van het veld gaan de machines draaien. De Devils trekken de wedstrijd met twee extra punten naar zich toe, 3-1. Kort voor de rust brengt de grote Amsterdamse druk ze in het nauw en verandert de stand naar 3-4.

In de tweede periode blijft het tempo hoog en vallen opnieuw over en weer punten. De Tigers lopen uit naar 3-5, incasseren kort daarop een vierde tegengoal en beginnen met 5-7 voorsprong aan de laatste fase. De goalies van beide teams draaien overuren. Nijmegen sleept 9 goals uit de strijd, Amsterdam overtreft de gastheren met een tiende raak schot. De 9-10 eindstand is een correcte weergave in cijfers van een stevige krachtmeting. Op 14 januari spelen de Tigers en de Devils tegen elkaar in Amsterdam.

Het Tiger-arsenaal in de Jaap Edenhal bestaat uit elf man, onder hen spelers die voor de eerste of tweede keer meedoen. Zoals verwacht is Antwerpen veel te sterk voor Amsterdam, de eerste periode eindigt met 0-10. Veel Nederlandse sledgehockeyteams zijn incompleet door een tekort aan spelers en lenen tijdens wedstrijden spelers van elkaar, deze samengestelde teams moeten elkaar nog vinden op het ijs. De Phantoms trainen samen en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld.

Amsterdam trekt na de rust de teugels aan en remt hiermee de wedloop van Phantom-goals af, de gasten gaan met 0-14 de derde periode in. Vanwege een blessure hebben de Tigers een man minder in de laatste fase van de strijd. Het gemis is groot, Antwerpen slaat nog acht keer toe en komt zo uit op 22 punten. Voor Amsterdam is deze wedstrijd niets te halen.

Ondanks het geringe aantal Nederlandse spelers heeft Tiger Jorg Landheer hoge ambities. ‘Ik wil met een Nederlands team debuteren bij de paralympische winterspelen in Italië. Erg jammer en eigenlijk onlogisch dat we nooit eerder meededen door een gebrek aan spelers. De sport is heel toegankelijk. Iedereen, al dan niet gehandicapt, kan para-ijshockey spelen.’ Om de door hem intens geliefde sport onder de aandacht te brengen en voor het plezier, organiseerde Landheer voorgaande jaren wedstrijden tegen de Eredivisie-Tigers. ‘Talent genoeg, maar de weg naar Italië is nog lang. Om daar te komen, moeten we nieuwe spelers aantrekken.’

Sledgehockey komt oorspronkelijk uit Zweden. Het groeit uit tot een echte sport met speciale sleeën, die een korte afstand tussen de ijzers hebben. De sticks, kleiner van formaat dan de gebruikelijke, zijn behalve om in evenwicht te blijven en de puck mee te schieten ook de enige manier om vooruit te komen. In 1969 is het eerste internationale toernooi tussen Engeland, Noorwegen en Zweden. Tegenwoordig zijn er wereldkampioenschappen voor de A- en B-landen. Sledgehockey is al een demonstratiesport bij de paralympische winterspelen in 1976, maar wordt pas in 1994 een paralympische wintersport. Eind jaren ’80 zijn er plannen een Nederlandse sledgehockeyclub op te richten. Najaar 1996 beginnen de Amsterdam Huskies in de Jaap Edenhal aan hun eerste seizoen. Tilburg en Dordrecht krijgen later ook een eigen para-ijshockeyteam. De Nijmegen Devils stapten dit seizoen in.